Σχολικός εκφοβισμός

Τα σχολεία είναι ο ιερός τόπος της μόρφωσης, των γνώσεων και των γραμμάτων, όμως ταυτοχρόνως, τα ίδια τα σχολεία εξυπηρετούν κι έναν άλλο σκοπό. Ο σκοπός αυτός είναι η κοινωνικοποίηση των μαθητών, μιας και που τα παιδιά μαθαίνουν να συναναστρέφονται και να συνδιαλέγονται αφενός με τους συνομηλίκους τους και αφετέρου με τους δάσκαλούς τους. Τι γίνεται όμως όταν στον μηχανισμό της κοινωνικοποίησης, εισχωρούν τα γρανάζια της επιθετικότητας, των προκαταλήψεων και ακόμα χειρότερα, της εγκληματικότητας ;

Όλοι μας έχουμε γίνει θεατές ή έχουμε ακούσει για ένα τουλάχιστον σκηνικό βίας στο σχολείο είτε όντας εμείς οι ίδιοι μαθητές είτε ως ενήλικες μετέπειτα, ή πολλοί από εμάς έχουμε γίνει θύματα ή και θύτες ενός τέτοιου φαινομένου. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ειδικότερα ‘ενδοσχολική βία’, και λανθασμένα πιστεύεται ότι μπορεί να εκδηλωθεί μόνο μέσω του ξύλου, των βρισιών ή μιας εγκληματικής ενέργειας. Πληθώρα επιστημών, όπως για παράδειγμα η Ψυχολογία, η Ψυχιατρική, η Κοινωνιολογία, η Βιολογία, η Ιατρική, έχουνε ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Δυστυχώς η ενδοσχολική βία λαμβάνει και στη χώρα μας τρομακτικές διαστάσεις σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, και τα ποσοστά όλο και αυξάνονται παρόλο που πολλά θύματα σιωπούνε επειδή φοβούνται ή και απειλούνται. Είναι πλέον καθήκον όλων μας, είτε ως γονείς είτε ως φίλοι είτε στην τελική ως νοήμονα όντα, να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ένα θύμα ή έναν εν δυνάμει ή εν ενεργεία θύτη, ή ακόμα καλύτερα να προλάβουμε ένα περιστατικό βίας.
Οι παρακάτω ιστοσελίδες είναι από τις πιο κατατοπιστικές για το αυξανόμενο σε ένταση και συχνότητα φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, και θα πρέπει όλοι μας ανεξαιρέτως να έχουμε μια εικόνα επί του θέματος αυτού. Με την επίσκεψη λοιπόν στις ιστοσελίδες αυτές, εκτός των άλλων θα ενημερωθείτε εναργώς για το φαινόμενο αυτό, θα μάθετε ποιες είναι οι μορφές της ενδοσχολικής βίας, και θα καταλάβετε το γιατί είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο μέσω των στατιστικών ερευνών που θα βρείτε. Επιπροσθέτως, θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα σημάδια που έχει ένα θύμα ή ένας θύτης, θα μπορείτε να προλάβετε ένα μελλοντικό κρούσμα μέσω των κατευθυντήριων γραμμών που δίνονται, και θα σας δοθούν πληροφορίες για τυχόν περαιτέρω βοήθεια που θα χρειαστείτε μέσω των γραμμών ψυχολογικής βοήθειας.

1) Άρθρο της δασκάλας κ. Γρηγοριάδου Κων/νας, με θέμα ‘ Το φαινόμενο της βίας στο ελληνικό σχολείο’ που παρουσιάζεται στον ιστότοπο http://www.paidorama.com, και όπου ο καθένας μπορεί να πληροφορηθεί για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και να προχωρήσει σε περαιτέρω ενημέρωση σε περίπτωση που το παιδί του είναι είτε το θύμα είτε ο θύτης.

http://www.paidorama.com/%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF/%CE%A4%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF.html

2) Εργασία της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, που απευθύνεται στους γονείς. Τιτλοφορείται ‘’Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός. Αιτίες, επιπτώσεις, αντιμετώπιση… απαντήσεις στα ερωτήματα των γονεών’’. Εκτός από την ανάλυση του θέματος, περιέχει και τις υπηρεσίες που μπορεί κάποιος να αποταθεί σε περίπτωση που το παιδί του ή όχι μόνο, έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας.

http://www.epsype.gr/images/gia_goneis.pdf

3) Εργασία της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς. Τιτλοφορείται ‘’Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός. Αιτίες, επιπτώσεις, αντιμετώπιση… απαντήσεις στα ερωτήματα των εκπαιδευτικών’’. Εκτός από την ανάλυση του θέματος, περιέχει έρευνες καθώς και τις υπηρεσίες που μπορεί κάποιος να αποταθεί σε περίπτωση που κάποιος μαθητής έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας.

http://5dim-evosm.thess.sch.gr/gia_ekpaideutikous.pdf

4) Άρθρο της κ. Μίτσης Σχοινά (Κλινικής Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας D.E.A.) με τίτλο ‘ Η απελπισία γενεσιουργός αιτία της ενδοσχολικής βίας’. Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, στις 24/04/2009.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=38047

5) Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο. Ιστότοπος στον οποίο καθένας μπορεί να βρει πληροφορίες, να ενημερωθεί για νέες δράσεις επί του θέματος, και να βρει χρήσιμο υλικό σχετικό με τον εκφοβισμό και τη βία στα σχολεία.

http://www.antibullyingnetwork.gr/Default.aspx

6) ‘Εργασία του κ. Γιάννη Πανούση (καθηγητή Εγκληματολογίας) με θέμα ‘ Ενδοσχολική βία : Χωρίς όρια και χωρίς ορίζοντα; ‘ Περιέχει ορισμό, προτάσεις διαχείρισης, και στατιστικές έρευνες.

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1860&Itemid=400&lang=

7) Άρθρο της κ. Δανηιλίδου Νικολίνας (Ψυχολόγος MSc στην Ψυχολογία της Υγείας) με θέμα ‘ Ενδοσχολική βία και επιθετικότητα’. Περιέχει ορισμό, καθώς και πληροφορίες για τον γονιό και το δάσκαλο.

http://www.daniilidou.gr/?p=556

8) Άρθρο της κ. Ιωάννας Βαρδάκου (Ψυχολόγος, MSc, Επιστημονική Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού & Θεραπευτικού Κέντρου Βάρης ΨυχοΣύνθεση) με τίτλο ‘Ενδοσχολική βία’.

http://www.psychosynthesis.gr/endosxoliki-via

9) Άρθρο με τίτλο ‘Σχολικός εκφοβισμός’ που υπάρχει στον ιστότοπο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης. Περιέχει μορφές του εκφοβισμού, πιθανά σημάδια του θύματος, και τέλος οδηγίες αφενός για το παιδί-θύμα και αφετέρου για τον γονιό σε περίπτωση που το παιδί του είναι είτε το θύμα είτε ο θύτης.

http://www.obrela.gr/ekstrateia_sxolikos_ekfobismos.htm

10) Έρευνα της κ. Βασιλικής Γκουντσίδου (Φυσικός-Ραδιοηλεκτρολόγος) με τίτλο ΄Το φαινόμενο Bullying και πώς να το αντιμετωπίσετε’. Μεταξύ άλλων περιέχεται ο ορισμός του φαινομένου, οδηγίες προς γονείς και εκπαιδευτικούς, στατιστικές έρευνες στον ελληνικό χώρο, και επιπροσθέτως δίνεται και η οπτική γωνιά των ίδιων των παιδιών για τον ορισμό του φαινομένου.

http://www.auth.gr/students/services/spc/resources/Bullying_greyscale.pdf

11) Ρεπορτάζ του κ. Γιάννη Παπαδόπουλου με θέμα ΄Βία στα θρανία. Μαθητές γίνονται ειρηνοποιοί της σχολικής αυλής’. Εδώ περιγράφεται μια καινοτόμα δράση, όπου οι ίδιοι οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου προσπαθούν μέσω της ‘Ομάδας Φιλίας’ που έχουνε δημιουργήσει, να επιλύσουνε συγκρούσεις και φιλονικίες προτού επέμβουνε οι καθηγητές. Επιπροσθέτως, υπάρχουνε στατιστικά στοιχεία για τη βία στα ελληνικά σχολεία καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για το πού μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε περίπτωση ύπαρξης του φαινομένου.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4622119

12) Σε αυτόν τον ιστότοπο γίνεται αναμετάδοση της διαδικτυακής συζήτησης που έλαβε χώρα στις 6 Μαρτίου 2012, και με θέμα «Ενδοσχολική βία – Συμβιώνοντας στο Σχολείο» που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με το «Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο».

http://noesi.gr/endosxoliki-via

13) Βlog της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. με χρήσιμο υλικό για τον εκφοβισμό, προγράμματα παρέμβασης, εκδηλώσεις, και ένα Εγχειρίδιο δραστηριοτήτων στην τάξη για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

http://epsype.blogspot.com/

14) Άρθρο της κ. Όλγας Μούσιου-Μυλωνά (Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας) με θέμα ‘Εκφοβισμός και βία στο σχολείο’. Δίνεται ο ορισμός του όρου, περιγράφονται οι μορφές του εκφοβισμού, και προτείνονται διάφοροι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

http://www.arpaktiko.org/6%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s